4 kända sätt att minska dina kostnader vid återlämning av leasingbilen
- Kostnader
- 5 min lästid
- 14 dec 2024
Ingen gillar att tvingas betala stora slutfakturor över något som man inte räknat med. Kostnader vid återlämning av leasingbilen är relativt vanligt eftersom du leasar oftast bilen under flera år. Vid återlämningen av leasingbilen kan det uppstå riktigt stora kostnader, men dessa kan förebyggas på många sätt. Här är det du kan göra för att spara så mycket pengar som möjligt.
Innehåll
Ta reda på vilka skador som kräver reparation.
Det finns flera olika typer av skador som kan uppstå under tiden som du leasar din bil. Eftersom bilen kommer att användas väldigt ofta och under en längre period finns det en hel del skador som nästan garanterat kommer att uppstå. Detta har bilhandlaren ofta räknat med och det finns en hel del skador som du inte behöver tänka på. Det är dock viktigt att ta reda på om någon av de skador som uppstått behöver åtgärdas för att undvika större kostnader vid återlämning av leasingbilen.
1. Ta del av biltillverkarens Skötselguide
Eftersom du hyr bilen från leasinggivaren under en längre period är det viktigt att du och leasinggivaren är överens om vem som ansvarar för de olika skadorna som kan uppstå. För att underlätta detta har biltillverkare ofta tagit fram en Skötselguide. I skötselguiden finner du information om olika typer av skador & slitage där det ofta även förekommer bilder skadorna. Det du ska kolla upp och lägga på minnet för att minska dina kostnader vid återlämning av leasingbilen är det som kallas för Normalt- samt Onormalt slitage.
Vill du veta hur en skötselguide ser ut kan du ta en titt på Volkswagens Skötselguide här.
Normalt slitage
Ibland händer det att du råkar ut för ett mindre stenskott eller kanske skrapar fälgen mot trottoarkanten. Leasinggivarna har stor förståelse över att din bil kommer att utsättas för slitage i trafiken och har därmed tagit fram det vi kallar för Nomalt Slitage i Skötselguiden. Normalt slitage kan till exempel vara:
- Mindre stenskott
- Lättare slitage på inredning
- Mindre skador på fälgar
- Revor och bucklor som inte kräver omlackering.
- Mindre repor
Du behöver inte ersätta leasinggivaren för de skador som räknas som Normalt slitage. Det som är värt att tänka på är att olika leasinggivare bedömer detta på olika sätt. Har det uppstått en skada på din bil och du är du osäker på hur den kommer bedömas är det bästa du kan göra att prata med din leasinggivare. Bedömer dom att skadan hör till Onormalt slitage kommer du att få stå för hela reparationskostnaden, vilket ofta leder till mycket större kostnader vid återlämning av leasingbilen.
Onormalt slitage
Har du otur och din leasingbil har råkat ut för en skada som klassas som Onormalt slitage ansvarar du för att åtgärda dessa och även betala hela reparationskostnaden. Onormalt slitage på en leasingbil kan till exempel vara:
- Större stenskott och sprickor i vindrutan
- Revor och större slitage på inredningen
- Fläckar och märken på inredningen
- Skadade fälgar
- Större revor och bucklor som kräver omlackering.
- Starka lukter som uppstått vid t.ex. rökning i bil
Det är oftast billigare att åtgärda dessa skador själv, framförallt om du gör detta innan du återlämnar bilen. Om du återlämnar bilen med kvarstående skador kommer leasinggivaren att åtgärda dessa problem, men du kommer att bli fakturerad för alla reparationskostnader, vilket kan bli riktigt dyrt.
Se till att åtgärda skadorna innan du lämnar tillbaka bilen
Det bästa du kan göra att minska dina kostnader vid återlämning av leasingbilen är att åtgärda alla de skador som uppstått på din bil innan själva återlämningen sker. Detta kan kännas väldigt omständigt och dyrt, men det finns en del saker du kan göra som underlättar hela denna process.
2. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag, de hjälper i många fall till
Det är viktigt att prata med ditt försäkringsbolag för att se om de hjälper till att täcka en del av kostnaderna för reparationerna. Beroende på vilka skador du har på din bil kan du i många fall endast behöva stå för självrisken vid reparation. Tillsammans bör ni se till att åtgärda alla skador som klassas som Onormalt slitage för att undvika större kostnader vid återlämning av leasingbilen. Gör detta innan det är dags för återlämning av leasingbilen och du kommer att komma undan mycket billigare.
3. Lämna tillbaka bilen reparerad
Glöm inte att åtgärda alla skador innan återlämningen. Lämnar du tillbaka bilen utan att ha reparerat alla skador som du ansvarar för kommer leasinggivaren att fakturera dig för reparationskostnaderna som uppstår. Detta brukar ofta bli dyrare än om du hade åtgärdat skadorna innan återlämningen. Har du möjlighet att åtgärda dessa själv kommer du oftast undan med mycket mindre kostnader vid återlämning av leasingbilen och återlämningen går mycket smidigare.
4. Återlämna bilen i tid
Har du varit i kontakt med ditt försäkringsbolag och åtgärdat alla skador är det bara ett moment kvar för att hålla nere kostnaderna. Återlämningen av din bil måste ske enligt avtalad tid och plats. Glömmer du bort återlämningsdagen leder det ofta till extra kostnader vid återlämning av leasingbilen. Eftersom leasinggivaren ofta bokar en oberoende part som skall göra en kontrollbesiktning, samt att dina leasingdagar blir längre än avtalat, kommer du troligtvis att betala extra för detta. Skriv upp återlämningsdagen i din kalender och håll en bra dialog med din leasinggivare.
Sammanfattning
Återlämningen är oftast den del av leasingen där de flesta kostnader kan tillkomma, så det gäller att ligga steget före. Ta hjälp av din leasinggivare i god tid innan återlämningen med att identifiera vilka skador du ansvarar för och se till att åtgärda dessa för att undvika större kostnader vid återlämning av leasingbilen. I flera fall kan du ta hjälp av ditt försäkringsbolag. Glöm inte att återlämna din leasingbil i tid, på avtalad plats. Gör du allt detta kommer du att få en smidig återlämning och avsluta din leasingperiod på det bästa möjliga sättet, utan att behöva ligga ute med stora kostnader vid återlämning av leasingbilen. Lycka till!